De bouw van Matador 2 – deel 2

In deel 2 over de bouw van de Matador 2 gaan we verder met de katrollen en de blokken. En de nodige andere kleine onderdelen.

Wat staat er toch veel op het dek van zo’n bok.

599/6 BONN-MEES leaflet Matador1 okt2014.indd

DSC01334

Dit zijn allemaal schijfjes van 0,5 en 1 mm doorsnede. De schijven van de katrollen worden gemaakt d.m.v. stapelen.  Je ziet op de schijven getallen staan en dat is de diameter. Eerst een schijfje van 12mm rond en 0,5 mm dik, daarop komt dan een schijfje van 10mm en 1 mm dik, en daar weer op een schijfje van 12 mm diameter en weer 0,5 mm dik. En dan heb je dus een katrolschijf.

DSC01335

Nu komen die katrolschijven weer in blokken. Hier worden de platen van deze blokken gemaakt.

DSC01336

In verschillende vormen, want je hebt deze platen voor de katrollen van de hijshaken maar ook voor de katrollen in het A frame en de jib.

DSC01337

De eerste schijven worden op de platen gelijmd. (Omdat onze matador 2 een statisch model wordt, vonden we het niet nodig om de katrollen te laten draaien).

DSC01339

Een katrol op de plaat.

DSC01341

En hier hebben we weer gestapeld; een hoop platen met katrollen op elkaar.

DSC01343

En een gewicht er op om te zorgen dat alles goed aangedrukt en vlak blijft.

DSC01346

De jib wordt ondertussen proef gepast op het A frame. Gewoon om eens te kijken hoe alles staat.

DSC01392

Hier het resultaat van het platen en katrollen stapelen met de haken. En voor het formaat hebben we Herr Preisser er eens naast gezet. Zo groot is dus een haak van de matador 2 in schaal h0.

DSC01397

En hier hebben we nog zo’n resultaat; De blokken die via de contragiek de hoek van het A frame verstellen. Hoeveel schijfjes er gesneden zijn? Geen idee, ze zijn niet geteld. Heel veel.

DSC01398

Dit is maar een fractie. De katrollen van het A frame bestaan uit 6 schijven, die van de jib uit 3 schijven en van de hoekverstelling van het A frame uit 7 schijven. En dat alles keer 2; 1x voor de rode zijde en 1x voor de blauwe zijde.

DSC01399

Nog wat haken. 2 aan het A frame en 2 aan de jib.

DSC01400

De as waar de katrollen van de jib aan komen. Deze is in 1x geboord om te zorgen dat alles in 1 lijn komt.

DSC01401

Omdat we de onder- en bovenplaat van de giek, onderverdeeld in A frame en jib uit 1 plaat hebben gezaagd, kan het zaag afval mooi dienen als mal en meet hulpstuk bij de opbouw. Op deze manier hopen we recht te blijven en dat andere delen op de juiste plaats gemonteerd kunnen worden.

DSC01402

Aan de uiteinden komen d.m.v. montage platen de buizen voor de scharnieren.

DSC01403

Nadat de plastic onderdelen aan het mdf zijn gelijmd, wordt alles eerst maar eens in de grondverf gezet. De knijper zorgt voor wat evenwicht tijdens het drogen.

DSC01404

De contra katrollen van de A frame verstelling zitten aan de uiterste rand van de bok. Daarom zijn deze voorzien van een reeling. Hier worden de reeling staanders recht en op het randje gemonteerd.

DSC01405

De voorraad losse onderdelen -vooral katrollen- groeit gestaag.

DSC01406

En ondertussen worden de eerste delen ook al in de eindkleuren gezet.

DSC01415

De positie van de matador 2 kan worden verplaatst d.m.v. lieren op dek en ankerpunten aan de wal of in het water.  De ankers aan de achterzijde worden dan in vreemde hoeken geplaatst om draaien en verplaatsen van de bok mogelijk te maken. Op de uiterste hoeken van de ponton die de bok draagt zitten daarom katrollen. En om te voorkomen dat de staaldraden onder dat katrol kunnen komen -waardoor alles vast kan lopen- staan deze katrollen op ronde en schuine steunen. Zo wordt de staalkabel altijd naar het katrol geleid.

Dit is een moeilijk te maken zonder draaibank. Maar we hebben een oplossing; 2 van mdf gezaagde schijfjes worden op elkaar gelijmd, na drogen op een doorn gespannen , de doorn in de vastgeklemde dremel en daarna met de schuurvijl in model gebracht.

Dit gaat verrassend snel en makkelijk.

DSC01414

Kijk maar.

DSC01422

DSC01416

Zoals vaak; wat eerst een probleem leek , bleek snel te maken.

DSC01417

Het schilderwerk gaat ondertussen ook gewoon door.

DSC01420

Ook aan de jib. De katrollen hangen inmiddels ook – voor passen- op hun plekje.

DSC01421

De grootste delen bij het verf drogen.

De volgende keer gaan we verder met………………nog meer katrollen en ook beginnen we aan de vele lieren die op dek staan.

Tot dan.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *