Bouw radarpost Kaj-M (deel 1)

Een kenmerkend element uit de (Rotterdamse) haven zijn de vele radarposten die her en der opgesteld staan langs de belangrijke vaarroutes.
Eén van de mooiste (vinden wij) is die in de Merwehaven, welke dan ook als voorbeeld voor ons heeft gediend.

DSC01829


Natuurlijk hebben we een grote hoeveelheid foto’s genomen van het voorbeeld om goed beslagen ten ijs te komen. Bijkomend probleem waren natuurlijk de maten. Omdat het gebouw zo vreemd gevormd is en ook nog eens erg hoog vertekenen de foto’s enorm. De oplossing is dan een paar foto’s van grote afstand nemen -in ons geval vanaf het oude RDM terrein aan de overkant van de waterweg- maar je moet dan wel minstens 1 nauwkeurige maat hebben.

Er werd dus een vrijwilliger waarvan de lengte bekend is aangewezen en tegen de muur gezet. Vervolgens werden een paar foto’s gemaakt.

DSC01859En toen hadden we een nieuwe maateenheid; de bankier. Met zijn bijna 2 meter konden we het gebouw onder verdelen in hoogtematen. En daardoor ook weer in breedte maten.

IMG_1738

We kwamen ook overeen dat we het trafo huisje op de voorgrond wel zouden bouwen maar het kantoor van de stadshavens (links) niet. Het model werd anders te groot voor de plaats die we in gedachten hadden.

DSC02411

Omdat het gebouw behoorlijk ingewikkeld is en zelfs met onze nieuwe maateenheid er een behoorlijk risico was dat de bouw de 1e keer niet zou lukken begonnen we met een soort frame te maken van mdf. Prettige bijkomstigheid is ook dat mdf veel goedkoper is dan evergreen en niet zo makkelijk kromtrekt bij het lijm drogen.

Er werd eerst maar eens een grondplan getekend. En ook werd er een soort hoogte indeling gemaakt. Allemaal met en door onze nieuwe maateenheid!

DSC02412

Nadat we het idee hadden dat de verhoudingen aardig klopten is begonnen de figuurzaag te mishandelen. En een plaatje 4 mm mdf natuurlijk. Nou werd dat plaatje al gauw een behoorlijk grote plaat die langzaam veranderde in kleine stukjes.

DSC02413

De bekende gewichten en klemmen kwamen ook weer uit de la.

DSC02414

Dit is dus het hoofdframe (dat lijkt net een hoofdletter H) met al aan 1 zijde de uitbouwen.

DSC02429

En dit is het grondplan. Het gebouw staat als het ware op 4 poten.

DSC02431

Hier een tegenlicht foto van het dak. De uitbouwen eindigen trouwens op verschillende hoogtes. Makkelijk is anders. Het was dus steeds goed opletten aan welke uitbouw je bezig was. Want alles lijkt vreselijk veel op elkaar. Het ging dan ook niet altijd even goed.

Maar mdf is goedkoop en laat zich ook goed bewerken dus de fouten konden relatief makkelijk gecorrigeerd worden.

DSC02432

De overstekende randen werden glad geschuurd.

DSC02434

Het frame voor het afwerken. De platen met de ronde gaten zijn losneembaar. Want al in een vroeg stadium werd besloten om de radar op het dak te voorzien van een motor. De ruimte was er, en een motor ook, dus waarom zou je het dan laten?

DSC02435

De witte strepen zijn plamuur om de kopse kanten gladder te maken.

DSC02437

En een beeld van bovenaf. De ruimte voor de radarmotor is goed zichtbaar.

DSC02439

DSC02441

DSC02442

Zeg nu zelf, het lijkt wel iets uit een science fiction film…….

DSC02443

Maar het frame is klaar, nu even rustig laten drogen. Daarna gaan we het afwerken met polystyreen.

DSC02445

Ondertussen was er al een bouwmal gemaakt van wat mdf restjes om de telefoonmast op het dak te kunnen maken. Een bouwmal lijkt misschien veel werk maar de tijd die je er mee bespaard is enorm, net zoals de nauwkeurigheid van het vakwerk van de mast.

DSC02446

De gebogen telefoontang word misbruikt als gewicht.

DSC02447

En zo wordt wand voor wand van de 3 zijdige telefoonmast voorzien van de versterkingen.

Tot de volgende keer!

Eén reactie op “Bouw radarpost Kaj-M (deel 1)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *