Oude zooi

Een kleine toelichting bij het hoofdstuk ‘oude zooi’ op de website van Montfrooij Modelspoor, want waarom kunnen deze artikelen niet ‘gewoon’ onder Kaj-M geplaatst worden?

DSC00491

Kaj-M is gesitueerd in een recent tijdperk, met vooral veel containerverver.
Aangezien onze scheepsbouwer zijn hart heeft verpand aan scheepjes met laadbomen en rechte schoorstenen (kachelpijpjes), kan hij niet al zijn werk onder ‘Kaj-M’ plaatsen.

DSC00534

Het spul wat de tweede wereldoorlog heeft overleefd en tot de intrede van de containers met grote regelmaat in Rotterdam kwam en ook de bijbehorende kranen en pakhuizen hebben zijn belangstelling.
De tijdperk van het echte stukgoed met een drukke en levendige haven, mistig van de rook en stoom.
Overal bewegende laadbomen en kranen en het altijd aanwezige geluid van stoomfluiten en ratelende lieren. (we nemen u even mee)
In dit hoofdstuk zijn de scheepjes die voeren in tijdperk 3 en 4 terug te vinden (bouwjaar vaak nog eerder), omdat we merkten op diverse shows (als we zo’n oud scheepje op een tafel hadden staan) dat er meer liefhebbers zijn die veel belangstelling hebben voor deze periode (ongeveer 1945 tot 1975).
Om deze belangstellenden te voorzien van inspiratie en informatie, is dit hoofdstuk dan ook opgetuigd.

DSC00506

Nabouwen is geen enkel probleem (dat wordt zelfs aangemoedigd) en daarom willen we zoveel mogelijk achtergrondinformatie en bronnen delen.
In tegenstelling tot de moderne Kaj-M schepen, zijn er van de oude zooi vaak wel tekeningen beschikbaar en ook nog eens vrij te downloaden!
Een waarschuwing is wel op z’n plaats: Deze tekeningen zijn niet voor beginners en zitten soms vol met valkuilen zoals verschillende schaalverhoudingen. Zeker als deze tekeningen uit 2 of meer bladen bestaan.
De schaalverschillen per tekeningblad zijn dan wel minimaal, maar wel groot genoeg om je model in aanbouw grondig te verpesten, met als eindbestemming : het ronde archief.
Het is zelfs voorgekomen dat we een tekening moesten gebruiken waarbij de lengtematen een iets andere schaalverdeling hadden dan de breedtematen! En dat op hetzelfde blad….
Dus goed opletten bij nabouw en vooral de maten controleren voordat je begint.

Iedereen veel plezier gewenst bij het kijken en opdoen van inspiratie!

Deze verhalen zullen hier hun weg vinden en zijn te vinden door in het menu boven door te klikken op de sub – items.

Menu