Bouw paaltjesloods deel 2

Een markant gebouw uit de Waalhaven is toch wel de ‘Paaltjesloods’ van K.J. Simon B.V.
In deze serie laten we zien hoe deze loods een bijzonder plekje kreeg op een uitbreiding van Kaj-M waar we tot dusver nog niet over hebben geschreven.

En we gaan verder met de bouwmet deze keer de lange gevels.

DSC02318

Zoals op de voorbeeld foto’s te zien is , is er 1 zijde bekleed met blauwe ribbelplaat. Het zijn de aanbouwen en het aangebouwde transformator huisje.

De bouw is recht voor zijn raap; men probeert de stramien maten (afstand van de dakspanten) te bepalen en rekent daar de ramen en hun posities op uit.

DSC02320

Het moeilijkste is eigenlijk alles recht en haaks te houden tijdens de bouw. En dat is meteen de reden dat we ook het platte dak er op lijmen en het schuine dak van de aanbouw, voor we verder gaan met de andere gevel.
Na het drogen kunnen we alles wat beter beetpakken en in een betere werkpositie zetten zonder schade.

DSC02321

Na goed uitmeten ziet het er dan zo uit.

DSC02326

Nu kunnen we verder met de andere gevel.

Zoals eerder vermeld is de werkplaats verdeeld in een hout en staal bewerkend gedeelte. Dus moest er een tussengevel gemaakt worden.
Ook is op de voorbeeld foto te zien dat er in de zijgevel ook een grote deur opening zit en die gaat wat problemen geven met de bouw van het dak. Niet het maken zelf, maar om de sterkte te behouden.

DSC02327

Voor we zover zijn doen we eerst de gevel van de aanbouw. Met een restje Auhagen muurplaat van de gevels en wat evergreen stripjes ontstaat deze.

DSC02328

En wordt deze haaks aan de kopgevel gelijmd. Een klein hulpmiddeltje zorgt dat de verbinding haaks droogt.

DSC02329

En om de sterkte in het gebouw te maken doen we meteen het dak van de uitbouw. Als dit volledig droog is kun je het gebouw beter oppakken.

DSC02332

In het dak zit een soort verspringing en dat maakt de bouw er niet makkelijker op. Het was even goed foto’s bestuderen en daarna de maten inschatten.

DSC02334

Met een liniaal en wat blokjes proberen we de delen van de zijgevel in lijn te houden. Nu moet alles echt lang drogen. Alle lijm/weekmaker moet nu uit de lijmnaden dampen.

DSC02335

En dat geeft ons mooi tijd om de ramen van het raamwerk van het dak te maken. Uit………..ja wel, uit Evergreen strip.

DSC02336

De verdeling/tekening van de raamindeling is met de Evergreennummers nog net zichtbaar, op de stalen werktafel. Want daar hecht de doorlekkende lijm niet aan dus lijmen we rechtstreeks op de tafel.

DSC02340

De raamwerken worden geplaatst.

DSC02341

DSC02342

DSC02343

En de r.v.s. plaatjes dienen om de lijmnaad aan te drukken.

DSC02344

DSC02345

Nu wordt het tijd voor het bovenste stuk dak.

DSC02346

Het plaatje zegt eigenlijk alles. Net zoals de r.v.s. plaatjes om de lijmnaad aan te drukken. En in het midden zit de opening voor het daklicht.

DSC02348

DSC02350

De loods is nu sterk genoeg om even om te draaien. Zo kan de binnengevel ook aan het dak gelijmd worden.

DSC02351

DSC02353

Wat klemmen (uit zo’n Bison lijmdoos) en een liniaal om alles recht te houden terwijl de lijm droogt.

DSC02354

DSC02356

Het daklicht wordt geplaatst met de spanten imitatie.

En nu doen we wat “raars”: We gaan het gemaakte plastic dak bekleden met 0,4mm triplex. (wat we overgehouden hebben van de bootjesbouw)

De reden hiervoor is dat het dak bekleed gaat worden met strookjes dun schuurpapier om het asfalt te imiteren. En dat papier heeft moeite om aan het plastic te hechten: de randjes laten dan los en het wordt een lelijk gezicht.

DSC02357

Gelukkig lijmt het hout wel goed aan het plastic. Met een goede contactlijm natuurlijk, en in ons geval is dat bison transparant. (geen reclame)

DSC02359

En weer de bekende stalen blokjes om alles goed aan te drukken.

De volgende keer werken we de loods af. tot dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *