Bouw van NORILSKIY NICKEL (Deel 3)

019

In dit deel gaan we verder met………….alles eigenlijk.
De beklede romp wordt afgewerkt, o.a. de gaten worden in de romp geslepen, wat lieren en bolders op de boeg en ook groeit de polystyreen opbouw weer een stukje.

Zo, het gaat lekker. De boeg is bekleed en de 2 boeg delen zitten aan elkaar.
Beetje de randen afwerken en het voordek detailleren, want doordat het voordek later overdekt wordt, is er dan niet meer bij te komen om de lieren te plaatsen en alles te schilderen.

Deze delen zijn echter wel zichtbaar door de open achterzijde van de overdekking, dus doen we dat nu alvast.
Ook de kluisgaten worden geplaatst en alle openingen voor trossen e.d. worden uitgemeten en open geslepen. En we gaan weer wat verder met de polystyreen opbouw terwijl de lijm en verf droogt.

DSC05924

Met behulp van alle foto’s en internet gegevens zijn de kluisgaten (ankers), waterlozers en kabelgaten uitgemeten en uitgeslepen.

DSC05925

Door de opening voor het kluisgat kan je nu mooi zien dat het stukje uit het dek zagen (uit deel 1) echt noodzakelijk was.

DSC05926

Het overdekte gedeelte van het boegdek wordt vast in de eindkleur geschilderd.

DSC05927

En de wanden van het kluisgat worden gelijmd.

DSC05929

Zo zien de wanden er uit. Er wordt eerst een soort bakje gemaakt met alle wanden eraan, voor dit in zijn geheel in het open geslepen kluisgat wordt gelijmd. Het opstaande stripje dient om alles hanteerbaar te maken.

DSC05928

De vertrouwde werkwijze; witte houtlijm………..

DSC05930

Waarvan de uitpuilende lijm wordt weg gestreken met een nat kwastje.

Als de lijm droog is, wordt met het zelfde natte kwastje het lipje nat gemaakt, waardoor de lijm weer zacht wordt en het lipje zonder de boel te beschadigen kan worden verwijderd.

DSC05941

Een stuk bekleding van de vlak zijwand van de romp wordt nog gelijmd. De houten balk is er om alles recht en strak te houden.

DSC05943

Aangezien we door de kap over de boeg geen idee hadden waar alle lieren e.d. stonden werd er uitgebreid geprobeerd wat er het meest logisch uitzag.

DSC05944

DSC05945

En toen………..vonden we een foto van een zusterschip zonder de kap. dus de proefopstelling van de lieren e.d verviel. Aangenomen werd dat het bij dit schip ook wel zo zou zijn als op die foto.

Ook de opstaande strips achter de verschansing werden gelijmd. En deze werden na het lijmen op de juiste hoogte afgeknipt, waarna alles in de eindkleur geschilderd werd.

DSC05946

Want de kap ging over de boeg. Met het gebruikelijke gewicht en klem spul. En nu moet het een tijdje drogen voor we het overstekende plaatwerk afslijpen. En de laatste bekledingsrand wordt gelijmd.

DSC05949

Nu kunnen we weer mooi verder met de opbouw. En de tegen elkaar stekende randen van het achterschip plamuren.

DSC05950

DSC05951

Het laatste stukje wordt nu bekleed. Het rechte randje van de kap over de boeg. Ook hier worden de randen in de plamuur gezet.

Alles droogt weer en moet goed droog zijn voor we verder kunnen, dus tot de volgende keer!

Eén reactie op “Bouw van NORILSKIY NICKEL (Deel 3)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *